Σχολείο Αγγλοκρατίας Κάτω Χώρας. Πώς φθάσαμε ως εδώ!

ΟΙ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΑΙ Μ ΟΛΑ ΤΩΝ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΟΥΣ  ΑΝΥΨΩΣΑΝ…ΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΣΙΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ

 

Το ανωτέρω απόσπασμα προέρχεται από την (χορταριασμένη μαυρισμένη και δυσανάγνωστη) επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο του Αγγλικού Σχολείου, ή ακριβέστερα του Σχολείου της Αγγλοκρατίας στην Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, όπως μας πληροφορεί η κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου στα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ», μαζί με έναν πλούτο συγκινητικών ιστορικών δεδομένων, αγνώστων στους περισσοτέρους από εμάς: Η Αλληλοδιδακτική Σχολή Μυλοποτάμου.

Όσο όμως αδικαιολόγητα ελλιπείς είναι γνώσεις μας για ένα τέτοιο εμβληματικό κτίριο του χωριού μας, άλλο τόσο έντονο ήταν το συλλογικό μας παράπονο για την αισθητική απαξία που παρείχε, τόσο αυτό, όσο και το γειτονικό του Ενετικό κάστρο, εξαιτίας της πολυετούς αδιαφορίας και εγκατάλειψης.

Και ήταν αυτό το συλλογικό μας παράπονο, που έκανε τόσο δυνατό το μύχιο πόθο μας, να τα δούμε κάποια ημέρα να ξαναζωντανεύουν, αντικατοπτρίζοντας όλη την ιστορική τους ομορφιά και μεγαλείο!

Μάλιστα, οι πιο τολμηροί από εμάς, είχαν και κάποια δειλά όνειρα, όταν με περισσό «θράσος» συνέκριναν την Κάτω Χώρα με την λαμπρή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς….

Όταν λοιπόν, το καλοκαίρι του 2017, μια χούφτα νέων σχετικά και ρομαντικών ανθρώπων, ερωτευμένων με το Μυλοπόταμο, την ιστορία του, τους θρύλους και τις παραδόσεις του, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου των προγόνων τους, επαναδραστηριοποιώντας τον επί πολλά έτη ευρισκόμενο σε αδράνεια και απαξίωση Σύλλογο Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου Κυθήρων.

Αυτοί οι άνθρωποι, όλοι τους καταξιωμένοι στους επαγγελματικούς τους τομείς, προσφέροντας από το υστέρημα του ελεύθερου χρόνου τους, έβαλαν κάποιους μεγαλεπήβολους ίσως στόχους, σε σχέση με το καθεστώς της πολυετούς αποτελμάτωσης, που καλούνταν να διαδεχθούν.

Ένας από αυτούς τους στόχους ήταν και η αναστήλωση, ανακαίνιση και εξωραϊσμός του Σχολείου της Αγγλοκρατίας της Κάτω Χώρας, μαζί με  την πλατεία αυτού (Τσιγκούρα), με στόχο και επιδιωκόμενο σκοπό, να στεγάσει τα πολλά πολιτιστικά και λαογραφικά κειμήλια του χωριού , καθώς και σε παγκυθηραϊκό επίπεδο, μια πληθώρα  επιστημονικών, καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, στα πλαίσια λειτουργίας του ως Πνευματικού Κέντρου.

Και βέβαια, η ιδέα δεν ήρθε από το πουθενά.

Ήδη από το 2007, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων είχε παραχωρήσει τη χρήση των δύο Σχολείων της Αγγλοκρατίας (Μηλαπιδέας Λειβαδίου και Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου), στο Κυθηραϊκό ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), Πρόεδρος του οποίου ήταν τότε, ο φλογερός Τσιριγώτης, Ομότιμος  Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γεώργιος  Κασιμάτης.

Το ΚΙΠΑ χρηματοδότησε το 2008 «Μελέτη επισκευής και αλλαγής χρήσης παλαιού σχολείου Αγγλοκρατίας, σε αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου στα Κύθηρα», η οποία εκπονήθηκε από το συμπατριώτη μας Πολιτικό Μηχανικό, κ. Γεώργιο Φατσέα, τον Ιούλιο του 2008.

Σε αυτήν (αποσπάσματα της οποίας επισυνάπτονται στο παρόν), αναφέρεται ότι «πρόθεση του ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι η επισκευή-συντήρηση του κτίσματος του παλιού σχολείου και η χρήση του στο μέλλον ως αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Την 1η Αυγούστου του 2008, το ΚΙΠΑ υπέβαλε αίτηση αδειοδότησης με συνημμένο φάκελο μελέτης, προς την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υπηρεσία αυτή, με την υπ’ αριθμό 6551/21-9-2009 απόφαση της, παρέσχε άδεια επισκευής-αποκατάστασης  του κτιρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιφυλασσόμενη για παροχή άδειας αλλαγής χρήσης αυτού, αφού προηγουμένως υποβαλλόταν μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, από την οποίαν θα προέκυπταν συγκεκριμένες προτεινόμενες εκδηλώσεις και θα εμφαινόταν πλήρως και ο τρόπος των απαραίτητων εσωτερικών και εξωτερικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ακολούθησαν 8 ολόκληρα χρόνια απόλυτης απραξίας, χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, κυρίως από τους ίδιους τους Μυλοποταμίτες !

Τον Ιούνιο του 2017, με πρωτοβουλία λίγων φλογερών εραστών του Μυλοποτάμου και εντυπωσιακή συστράτευση ενός πλήθους ανθρώπων που, λες και περίμεναν αγωνιωδώς εκείνη την ώρα, ο Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου επαναδραστηριοποιήθηκε, εκλέγοντας τα προσωρινά και λίγο αργότερα τα καταστατικώς ορθά όργανα Διοίκησης.

Η ανταπόκριση του κόσμου που αγαπούσε το χωριό ήταν κάτι περισσότερο από συγκινητική και πολύ γρήγορα άρχισε η παραγωγή στοιχειώδους  κοινωφελούς έργου, παράλληλα με την αυξανόμενη οικονομική ευρωστία του Συλλόγου.

Η στρατηγική «βάθους χρόνου» που χάραξε ο Σύλλογος, περιελάμβανε την αξιοποίηση των «εν υπνώσει» ευρισκομένων αυτοτελών Ιδρυμάτων της Κοινότητας, τη λύση στο χρονίζον πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτων του Καμαριού και του καταρράκτη της Φόνισσας και την επανεκκίνηση της διαδικασίας αποκατάστασης του Αγγλικού Σχολείου της Κάτω Χώρας.

Στο πλαίσιο του τρίτου στόχου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ήλθε σε επαφή με τον τότε Πρόεδρο του ΚΙΠΑ, καθηγητή Γεώργιο Κασιμάτη, ο οποίος με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό υποδέχθηκε το αναγεννημένο Μυλοποταμίτικο ενδιαφέρον, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα του να «τρέξει» τη συγκεκριμένη μελέτη, μαζί με την αντίστοιχη του «αδελφού» Αγγλικού Σχολείου της Μηλαπιδέας.

Στις 13 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείου του τότε Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Νήσων Αττικής, κ. Παναγιώτη Χατζηπέρρου, μεταξύ του ιδίου, του (ήδη) Επιτίμου Προέδρου ΚΙΠΑ καθ. Γεωργίου Κασιμάτη, του (ήδη) νεοεκλεγέντος και συνεπώνυμου με τον προηγούμενο Προέδρου ΚΙΠΑ, κ. Γεωργίου Κασιμάτη, καθώς και του Προέδρου του Συλλόγου Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου, κ. Παναγιώτη Στρατηγού.

Στη συνάντηση αυτή και παρά την ένθερμη υποστήριξη που έτυχε από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη η ιδέα της αποκατάστασης και των δύο Σχολείων, διαπιστώθηκε ότι η μελέτες τους δεν ήταν ώριμες για ένταξη προς χρηματοδότηση στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, καθόσον έλειπαν οι αντίστοιχες Οικονομικές μελέτες και οι τεχνικές προβλέψεις για χώρους σταθμεύσεως και τουαλετών.

Η μικρή απογοήτευση για την προσωρινή ανάσχεση της εξέλιξης, γρήγορα αντικαταστάθηκε από περισσότερη επιμονή στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Αποφασίσθηκε όπως και τα δύο Σχολεία ενταχθούν σε ενιαίο αίτημα χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια και σε ενιαία δαπάνη για εκπόνηση Οικονομικών μελετών.

Με απόφαση του, το Δ.Σ του Συλλόγου μας, έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου του, για συμβολική συμμετοχή με 500€, στη δαπάνη αυτή, που θα κατέβαλε το ΚΙΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος δια του Προέδρου του, ζήτησε από τον Μηχανικό κ. Γεώργιο Φατσέα, σύνταξη μελέτης για δημιουργία τουαλετών στον περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου, δεδομένου ότι ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν αποκλείσει την προοπτική δημιουργίας χώρου στάθμευσης στην Κάτω Χώρα.

Ο συμπατριώτης μας κ. Φατσέας, πρόθυμα και αφιλοκερδώς συνέταξε τη μελέτη αυτή, η οποία προστέθηκε στο φάκελο υποψηφιότητας του έργου, προς ένταξη στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020, το ΚΙΠΑ κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής για ένταξη των δύο έργων στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας του 2021.

Στις 14 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Στρατηγός, μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΙΠΑ κ. Γεώργιο Κασιμάτη, συναντήθηκαν με την νέα Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, στο γραφείο της στον Πειραιά.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία του τέως Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Π. Χατζηπέρρου, κατατέθηκαν οι πλήρεις φάκελοι (Τεχνική και Οικονομική μελέτη) για τις αναπλάσεις των Αγγλικών Σχολείων Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου και Μηλαπιδέας Λειβαδίου. Η κ. Αντιπεριφερειάρχης επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση των δύο αυτών έργων και δεσμεύτηκε για την ένταξή τους στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2021, υπό τον όρο να τύχουν της αποδοχής και από το Δήμαρχο Κυθήρων.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μόλις ενημερώθηκε σχετικά από τον Πρόεδρο του ΚΙΠΑ, έδωσε αμέσως τη συγκατάθεση του και προσυπέγραψε το αίτημα ένταξης του έργου στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος ήρθε με το χαρμόσυνο νέο στις 17 Δεκεμβρίου 2020, όταν ψηφίσθηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, στον οποίον περιλαμβάνεται η παράγραφος:

«Αναστήλωση συντήρηση και ανάδειξη Σχολείου Αγγλοκρατίας Κυθήρων στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου

  -Κ.Α.Ε Περιφέρειας:  08.072.97220800401

– Φορέας Δημοπράτησης: Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων Αντικυθήρων / Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης

– Προϋπολογισμός: 225.000€»

Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου στόχου, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες εξωραϊσμού, ανάδειξης και αναβάθμισης του πανέμορφου Μυλοποτάμου.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα μας!

Η δικαιολογημένη χαρά μας δίνει πολύ γρήγορα τη θέση της στην αποφασιστικότητα, μέχρις ότου τόσο το συγκεκριμένο έργο, όσο και τα υπόλοιπα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, πάρουν σάρκα και οστά.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε…

Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε…!»