Τα αξιοθέατα του Μυλοπόταμου

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, περιοχές μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς όπως οι Μύλοι, σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως το κάστρο της Κάτω Χώρας, φυσικά μνημεία όπως το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, και μαγευτικές παραλίες όπως ο Λιμνιώνας, και η παρθένα παραλία Καλάμι στον δρόμο για το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής.

Άγιος Πέτρος

Άγιος Πέτρος

Πρόκειται για μια από της σημαντικότερες Βυζαντινές εκκλησίες στα Κύθηρα, βρίσκεται στον οικισμό Αραίοι. Χρονολογείτε μεταξύ 10ου και 12ου αιώνα, και αξιολογείται σαν υπέροχο αρχιτεκτονικό δείγμα. Πρόκειται για εγγεγραμμένο σταυροειδή με πολυγωνικό τρούλο, χωρίς νάρθηκα. Στον εσωτερικό του διάκοσμο σώζονται υπέροχες τοιχογραφίες, όπου συναντάμε την πρωτοτυπία, που στην θέση της αψίδας στο ιερό βήμα, την θέση της Παναγίας έχει ο άγιος Πέτρος. Σήμερα στον ναό εκτελούνται έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο εσωτερικό του.

Πλατεία άγιου Σώστη

Με την είσοδο στον κεντρικό οικισμό του χωριού Άγιος Σώστης, μας υποδέχεται το υπέροχο θέαμα της πλατείας του χωριού, κάτω από τρία μεγάλα αιωνόβια πλατάνια, που την καλύπτουν σε όλη της την έκταση, δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον, αληθινά ευχάριστη έκπληξη για όποιον το αντικρίζει για πρώτη φορά. Σίγουρα θα κέρδιζε τον τίτλο της ωραιότερης πλατείας του νησιού, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του, ανάμεσα στη δροσερή σκιά των πλατάνων, και το μαγευτικό γαργάρισμα των τρεχούμενων νερών.

Η παρθένα παραλία Καλάμι

Κάστρο Κάτω Χώρας

Κάστρο Κάτω Χώρας

Το ενετικό κάστρο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο νησί, χτίστηκε ανάμεσα σε δύο απόκρημνα φαράγγια, με σκοπό να προστατεύει τους κατοίκους από της επιδρομές των πειρατών. Στο εσωτερικό του σώζετε μέχρι και σήμερα, μεγάλος αριθμός από αιωνόβια σπίτια, σε σχετικά καλή κατάσταση, καθώς και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Δεν είναι λίγοι οι  επισκέπτες, που αφού περάσουν την επιβλητική πύλη (φωτό αριστερά) και βαδίζοντας στην κεντρική οδό, ανάμεσα σε ένα μοναδικό σκηνικό, έχουν την εντύπωση ότι ζουν πίσω στο χρόνο. Επίσης το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο θεωρείτε σαν το καλύτερο στο νησί.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Ένα υπέροχο στολίδι της φύσης, που μέσα από πορεία εκατομμυρίων ετών φτάνει στης μέρες μας, αποπνέοντας δέος και θαυμασμό. Με τουριστική διαδρομή 250 μέτρα, που κατά μήκος της υπάρχουν αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε αποχρώσεις του γκρι, με εκλάμψεις κοκκινωπές και κιτρινωπές, δημιουργώντας  συνθέσεις που αποπλανούν το βλέμμα, κάνοντας το να φαντάζετε. Λίγα μέτρα μετά την είσοδο συναντάμε πέτρινο τέμπλο, με υπέροχες αγιογραφίες του 13ου αι. που είναι αφιερωμένες στην Αγία Σοφία και της κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη.
Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο την καλοκαιρινή περίοδο.

Η παρθένα παραλία Καλάμι

Λιμνιώνας

Λιμνιώνας

Σε απόσταση 7 χιλιόμετρα από το χωριό, ο δρόμος για την Κάτω Χώρα, και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, οδηγεί μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με πανοραμική θέα στο πέλαγος, στο αυθεντικά γραφικό ψαροχώρι Λιμνιώνας. Τα παραδοσιακά πέτρινα κελιά με της μεγάλες πόρτες για της βάρκες των ψαράδων, είναι χτισμένα κατά μήκος της παραλίας, δημιουργώντας ένα υπέροχο γραφικό περιβάλλον, με φόντο τα ήρεμα νερά της παραλίας.

Καμάρι

Πρόκειται κυριολεκτικά για το καμάρι του χωριού, απ΄ όπου πήρε και το όνομά του. Βρίσκετε στο κέντρο του Μυλοπόταμου αμέσως κάτω από την κεντρική πλατεία, όπου υπάρχει κοίλωμα στο βράχο που αναβλύζει μια από της πηγές που τροφοδοτούν με καθαρά νερά παρακείμενη μικρή λίμνη, και της πλύστρες του χωριού. Κατόπιν  η πορεία του νερού περνώντας από τον καταρράκτη Νεράιδα,  συνεχίζει μέσα από την μαγευτική λαγκαδιά στους Μύλους, για να καταλήξει στην παραλία Καλάμι.

Η παρθένα παραλία Καλάμι

Νεράιδα

Νεράιδα

Λίγες δεκάδες μέτρα από το Καμάρι στο κέντρο του χωριού, τα νερά από της πηγές συνεχίζουν την πορεία τους καταλήγοντας να πέφτουν από αρκετά ψηλό βράχο, σχηματίζοντας τον πρώτο μεγάλο καταρράκτη Νεράιδα ή Φόνισσα. Τα ορμητικά νερά σχηματίζουν μία από της πολλές μικρές λιμνούλες, ανάμεσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με τεράστια πλατάνια, δάφνες, άγριες τριανταφυλλιές, και πλούσια τοπική βλάστηση.

Μύλοι

Ένας σπάνιος συνδυασμός μοναδικού φυσικού κάλους και ανθρώπινης εμπορικής δραστηριότητας. Το νερό στη πορεία του σχηματίζει ρυάκια με γάργαρα νερά, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια. Σε όλη τη διαδρομή της λαγκαδιάς υπάρχουν μύλοι, καλντερίμια, οργανωμένα τεχνητά αυλάκια νερού, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, μάρτυρες της έντονης ανθρώπινης επέμβασης, που με παρουσία αιώνων κατάφερε να συνυπάρξει ισορροπημένα και αρμονικά με τη φύση.

Η παρθένα παραλία Καλάμι

Παναγία Ορφανή

Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε γκρεμό πάνω από εντυπωσιακό φαράγγι, που είναι η κατάληξη των λαγκαδιάς των Μύλων. Βρίσκετε ανάμεσα σε δασώδες περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, που σε ορισμένα σημεία έχει και πολλούς κέδρους. Ο μικρός ναός βρίσκετε λαξευμένος μέσα σε σπήλαιο, στο σημείο όπου βρέθηκε η πολύ μικρή εικόνα της αγίας Ελεούσας, διακοσμημένη με αργυρή επένδυση, με την επωνυμία ορφανή. Στο μοναστήρι υπάρχουν κελιά, μαγειρείο, στέρνα και αίθουσα υποδοχής. Γιορτάζει στης 23 Αυγούστου στα 9μερα της Παναγίας.

Καλάμι

Σε απόσταση 5 χιλιόμετρα από τη πλατεία του χωριού, στο δρόμο για το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής, ανάμεσα από πλούσια τοπική βλάστηση και κέδρους, βρίσκετε η παρθένα παραλία Καλάμι. Είναι μικρή αλλά πολύ γραφική, με βότσαλο και θέα το Ιόνιο πέλαγος. Το τελικό κομμάτι για την πρόσβαση στην παραλία είναι χωμάτινο μονοπάτι, όπου το τελευταίο τμήμα του βρίσκετε σε γκρεμό,  κάνοντας την πρόσβαση δυσκολότερη, και κατά συνέπεια να απευθύνετε περισσότερο σε άτομα νέας ηλικίας, ή σε όσους δεν έχουν πρόβλημα με τέτοιου είδους κατάβαση.

Η παρθένα παραλία Καλάμι