Το χωριό Μυλοπόταμος

Ανάμεσα σε ένα αληθινά υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με πλούσια βλάστηση, καθαρές πηγές, και τρεχούμενα νερά μέσα σε μαγευτικές λαγκαδιές, το παραδοσιακό χωριό θεωρείται ένα από τα ομορφότερα στα Κύθηρα.

Άγιος Σώστης

Ο κεντρικός οικισμός του χωριού ονομάζετε Άγιος Σώστης, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και σε αριθμό σπιτιών. Τα περισσότερα είναι αγροτικής αρχιτεκτονικής, με το κατώι για της βοηθητικές εργασίες, η δε πρόσβαση στο ανώι γίνετε με εξωτερική σκάλα, όπου βρίσκονται οι κύριοι χώροι για την διαβίωση της οικογένειας. Μερικά χρονολογούνται από τον 18 αιώνα,  και στην πλειονότητά τους έχουν άμεσες επιρροές από την κρητική αρχιτεκτονική.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η κεντρική πλατεία με τα τραπέζια του καφενείου κάτω από την σκιά αιωνόβιων πλατάνων, όπως φαίνεται στη φωτογραφία επάνω, αποδίδοντάς της δικαίως τον τίτλο της ωραιότερης πλατείας του νησιού. Στα δεξιά φαίνεται η εκκλησία  Άγιος Χαράλαμπος με το προαύλιο και το περίτεχνο παραδοσιακό καμπαναριό από πωρόλιθους, και στα αριστερά διακρίνονται μερικές από της οικίες του χωριού.

Ανακαλύψτε το χωριό

Χάρτης Μυλοπόταμος

Κύθηρα, το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης και του αγνού έρωτα, τόπος ουτοπίας και ιστορικής μνήμης. Ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Κρήτη ήταν μοιραίο να κληρονομήσει το φυσικό κάλλος των σημαντικών αυτών περιοχών.

Στα κεντρικά και δυτικά των Κυθήρων, σε μια από της ωραιότερες περιοχές του νησιού, βρίσκεται το χωριό Μυλοπόταμος. Αποτελείται από τους οικισμούς Άγιος Σώστης, Κάτω Χώρα, Αραίοι, Πίσω Πηγάδι, Ρίζα, και το αυθεντικό ψαροχώρι Λιμνιώνας.

Μερικές δεκάδες μέτρα από τον διατηρητέο οικισμό Κάτω Χώρα, στον δρόμο που οδηγεί στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, και στη συνέχεια στο γραφικό ψαροχώρι Λιμνιώνας, το ηλιοβασίλεμα από το Πέρα Μέρος με θέα το Ιόνιο πέλαγος μαγνητίζει το βλέμμα, αφήνοντας αλησμόνητες εντυπώσεις.

Ηλιοβασίλεμα στο Πέρα Μέρος