Χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, μέλη του Συλλόγου μας, γεννημένοι, καταγόμενοι από το πανέμορφο Μυλοπόταμο, εσείς που το λατρέψατε και αποφασίσατε να αποκτήσετε ακίνητη περιουσία στην ευλογημένη γη του, αλλά και όλοι εσείς που το διατηρείτε στα έγκατα της ψυχής σας ως ανεκτίμητο αντικείμενο πόθου και νοσταλγίας…!

Ο Σύλλογός μας διανύει ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής του!
Συμπληρωμένες επτά ολόκληρες δεκαετίες, άοκνης και ανιδιοτελούς προσφοράς στον ευλογημένο μας Τόπο, επωνύμων και ανωνύμων Μυλοποταμιτών, τόσο της Ελλάδας, όσο και της διασποράς !
Στο διάβα όλου αυτού του χρόνου, κόσμησαν το Σύλλογο από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόσωπα που εκτός από αδιαμφισβήτητη επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική καταξίωση, έτρεφαν στην καρδιά τους άσβεστο πόθο και λατρεία για τον Τόπο τους.
Ο αείμνηστος Θεόδωρος Στρατηγός (Πατερόγιαννης) έβαλε το θεμέλιο λίθο, για να τον διαδεχθούν πλείστοι άλλοι, μεταξύ των οποίων οι: Σπύρος Στρατηγός, Ιωάννης Ζερβός, Τούλα Νικολάου, Κυριάκος Μαλάνος, Αθηνά Τσιούνη, και ο αείμνηστος πατέρας μου, Ιατρός Δερματολόγος και πρώην Δήμαρχος Πειραιώς, Γεώργιος Π. Στρατηγός.

Στις ψυχές τους, αλλά και στις ψυχές όλων των κατά καιρούς μελών του Συλλόγου, έκαιγε άσβεστη η φλόγα για το πανέμορφο Μυλοπόταμο.
Και με έναν μαγικό τρόπο, αυτή η φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε και στις δικές μας ψυχές!

Εμάς, των πολύ νεότερων, που η μοίρα μας έταξε να είμαστε οι κληρονόμοι του παράφορου πάθους τους για τον ξεχωριστό αυτόν Τόπο!
Έναν Τόπο στα μεσοδυτικά των Κυθήρων, όπου αιώνες τώρα δείχνει να τον έχει ξεχωριστά προικίσει η Ουράνια Αφροδίτη, με μιαν ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά και ένα θεϊκό μυστηριακό κάλλος, που όμοια του δύσκολα θα συναντήσεις αλλού.
Και είναι η ίδια θεά, η Κυθέρεια Αφροδίτη του αγνού και ιδεατού Έρωτα, εκείνη που του έκλεισε πονηρά το μάτι και τον «καταδίκασε» να «κεύθει» αιώνια την πεμπτουσία της θείας της γοητείας!
Παρασυρμένοι από τη γοητεία αυτή, με τις αναμνήσεις των πιο αγνών παιδικών, εφηβικών και νεανικών μας χρόνων από τον Πλάτανο, το Καμάρι, τη Νεράιδα, το Λιμνιώνα, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, το Καλάμι και την Παναγία Ορφανή, νιώθοντας κοχλάζουσα μέσα μας την ανάγκη ανταπόδοσης των ανεκτίμητων αυτών δώρων και κόντρα στις αντιξοότητες των χαλεπών καιρών μας, ΕΜΕΙΣ, μια χούφτα άνθρωποι, αποφασίσαμε τον Απρίλιο του 2017 να επαναδραστηριοποιήσουμε τον επί πολλά έτη αδρανή Σύλλογό μας.
Και προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι!
Στα 7 χρόνια που πέρασαν από τότε, δεκάδες συμπατριωτών μας ενστερνίστηκαν το όραμά μας και βρέθηκαν αρωγοί στο δύσκολο εγχείρημά μας.
Στα χρόνια αυτά εκλέχθηκαν, κατά το Καταστατικό του Συλλόγου, 3 Διοικητικά Συμβούλια και 8 Εξελεγκτικές Επιτροπές, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μας πολλαπλασιάστηκαν.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη αξία των δύο Ιδρυμάτων του χωριού μας («Βασιλείου Δ. Μαλάνου»-Οικοκυρική και «Ξενών Παναγιώτου Α. Στρατηγού»-Ξενώνας) ως αυτόνομων πηγών οικονομικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης της τοπικής Κοινότητας και έχοντας εξασφαλίσει το διορισμό άξιων Διοικήσεων σε αυτά, αγωνιζόμαστε από κοινού για την επωφελέστερη αξιοποίηση τους.
Ωστόσο, μια πληθώρα γραφειοκρατικών και οικονομικών εμποδίων ορθώνεται στο δρόμο μας και μας καθυστερεί.
• Και ενώ ο Σύλλογος μας, δαπάνησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000€, προκειμένου να συνταχθεί προμελέτη αξιοποίησης του κτιρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής, ως συγκρότημα πολυτελών κατοικιών για εύπορους συνταξιούχους, ιδίως του εξωτερικού, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν νέα φορολογική κατοικία, εκμεταλλευόμενοι τα προνόμια που τους προσέφερε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ακόμα αναμένουμε από την εποπτεύουσα του Ιδρύματος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την αντίστοιχη έγκριση και την συνακόλουθη πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
• Το πρόβλημα αξιοποίησης του Ξενώνα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς παρουσιάζονται δυσπροσπέλαστα εμπόδια, τα οποία έχουν να κάνουν, τόσο με την ανάγκη υπέρογκης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του κτιρίου, όσο και με μια δυσκίνητη γραφειοκρατική διαδικασία εκλογής μελών Δ.Σ, από ένα πολυπρόσωπο και ετερόκλητο εκλεκτορικό Σώμα.
• Σε μια κίνηση-ορόσημο για το Μυλοπόταμο, μετά από πολύμηνους αγώνες του Συλλόγου, σε αγαστή συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και με τη Σύμφωνη γνώμη του Δήμου Κυθήρων, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε το Δεκέμβριο του 2020 στον Προϋπολογισμό της, το έργο της ανακαίνισης-αποκατάστασης και ανάδειξης του Σχολείου Αγγλοκρατίας της Κάτω Χώρας, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή του σε Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο ολόκληρου του νησιού.
• Ταυτόχρονα, η προωθούμενη από το Δήμο Κυθήρων, ανάπλαση της πλατείας της Κάτω Χώρας, σε συνδυασμό με το μελλοντικό σχεδιασμό για τη συντήρηση και εξωραϊσμό της μοναδικής Καστροπολιτείας, έρχονται να συμπληρώσουν και να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ουσιαστική αναβάθμιση και ανάδειξη του οικισμού, ως μοναδικό κειμήλιο και πολιτιστικό στολίδι της μεταβυζαντινής αρχαιότητας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, εμπόδια ορθώνονται από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα οποία αγωνιζόμαστε με πνεύμα συνεργασίας και συγκαταβατικότητας, να ξεπεράσουμε.
• Η ευαισθησία μας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της δυσοσμίας του Καμαριού, μας οδήγησε τον Αύγουστο του 2019 στη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων των υδάτων του Καμαριού της Φόνισσας, με δαπάνη του Συλλόγου. Από αυτές, τεκμηριώθηκε πέρα από κάθε αμφισβήτηση, η μόλυνση των υδάτων από μικροοργανισμούς ανθρώπινων αποβλήτων και προέκυψε η αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος.
• Ευελπιστούμε ότι, με την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου Δημοτικού έργου της «Αποχέτευσης του Νοτίου Τμήματος των Κυθήρων», θα δοθεί λύση όχι μόνο στο πρόβλημα αυτό, αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείρηση των λυμάτων του συνόλου της Κοινότητας Μυλοποτάμου. Από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος υποστήριξε ενεργά αυτή τη Δημοτική πρωτοβουλία και δήλωσε εσαεί αρωγός και συμπαραστάτης, για την επίτευξη αυτού του μεγάλου σκοπού.
• Η αισθητική και η καθαριότητα του Μυλοποτάμου, αποτέλεσε διαχρονικά κύριο μέλημα μας. Κάθε χρόνο, επενδύουμε χρήματα στον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του χωριού από την παρόδια βλάστηση, των νεκροταφείων και των περιπτέρων μας και διανοίγουμε παραδοσιακά μονοπάτια. Κάθε καλοκαίρι, χρηματοδοτούμε τον τακτικό περιοδικό καθαρισμό του λαγκαδιού, από το Καμάρι έως και τον καταρράκτη της Φόνισσας, από κάθε είδους ρύπο και απόβλητο. Με ιδιαίτερη μάλιστα συγκίνηση, δεχθήκαμε έναν καταιγισμό συγχαρητηρίων από φορείς του νησιού και είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι γι’ αυτό.
• Παρά τη μικρή ανάπαυλα στην ετήσια καλοκαιρινή χοροεσπερίδα μας στον Πλάτανο, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, από τον Αύγουστο του 2023, επανήλθαμε πιο δυναμικά, με μεγαλύτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, ανανεώνοντας το μουσικό προσωπικό και προσφέροντας μια συνάντηση των παλαιότερων με τις πολύ νεότερες γενιές, με μια μουσική πανδαισία, που γεφυρώνει αρμονικά την τοπική παράδοση, τα «κλασσικά» λαϊκά τραγούδια, έως και τις πολύ σύγχρονες νεανικές επιτυχίες.
• Για το 2024, προγραμματίζουμε μια καλλιτεχνική έκπληξη πρώτου μεγέθους, η οποία ευελπιστούμε να αποτελέσει μεγάλο γεγονός σε παγκυθηραϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και μια επιμορφωτική ημερίδα στο χώρο της υγείας. Τέλος, στοχεύουμε σε μια σύγκλειση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αυξημένης απαρτίας, προκειμένου να τροποποιήσουμε το Καταστατικό σε ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικά θέματα, τα οποία προκύπτουν από την παρέλευση τόσων δεκαετιών.

Σήμερα, ο Σύλλογός μας αριθμεί 147 ενεργά μέλη.
Ευελπιστούμε να τα διπλασιάσουμε.
Αγωνιζόμαστε !!!

Και στον αγώνα μας αυτόν σας έχουμε ανάγκη όλους!
Στην ιστοσελίδα μας, www.skem.gr, όπως και στη σελίδα μας στο Facebook www.facebook.com/groups/skem.kythira, θα βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία από την ταυτότητα του Συλλόγου μας, την ιστορία του, τις δράσεις του, αλλά και από τη ζωή του Μυλοποτάμου.
Θα είναι μεγάλη μας χαρά, αλλά και ιδιαίτερη τιμή, η αποστολή σχολίων, υποδείξεων και παρατηρήσεών σας, για οτιδήποτε αφορά είτε το χωριό μας, είτε το Σύλλογο:
στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση [email protected], ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου Κυθήρων, Καδμείας 22 Αθήνα 11855.
Τελευταία, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στους πλέον εύπορους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική και όπου γης, σε αυτούς που οι χτύποι της καρδιάς τους για το Μυλοπόταμο είναι συντονισμένοι με τους δικούς μας χτύπους.
Σε εκείνους που μέσα από τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεχειλίζει η λατρεία τους για το νησί και το χωριό μας και αποκαλύπτεται διάπλατα ο μύχιος πόθος τους για το «νόστιμον ήμαρ»!!!
Τους ζητάμε να γίνουν Μέλη και να μας προσφέρουν την ηθική και οικονομική τους στήριξη.
Είναι τόσα που ο Σύλλογός μας έχει να κάνει για τον Τόπο μας και είναι τόσο ισχνές οι οικονομικές του δυνάμεις…

Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου είναι:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΙΒΑΝ: GR0501101390000013900280457
SWIFT/BIC: ETHNGRAA

Εγγυώμαι προσωπικά ότι, οι όποιες προσφορές θα μετουσιώνονται αμέσως σε απτό και ορατό κοινωφελές αποτέλεσμα, που ο κάθε προσφέρων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει και να χαρεί κάθε φορά που θα επισκέπτεται το χωριό μας!

Αγαπητοί συμπατριώτες!
Μπορεί να μεσολάβησαν πολλές δεκαετίες από το μακρινό 1947, όταν οι πρώτοι σκαπανείς άνοιξαν το δρόμο της κοινωφελούς δράσης για το όμορφο Μυλοπόταμο.
Εμείς οι νεότεροι, κοινωνοί του πάθους τους, κληρονόμοι των οραμάτων τους, συνεχιστές του αγώνα τους και εκφραστές της ελπίδας τους, ακόμα και μέσα στους χαλεπούς καιρούς μας, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε ζωντανό το δικό μας όνειρο για ένα Μυλοπόταμο κύριο εκφραστή του ακατάλυτου Κυθηραϊκού κάλλους, στην πρωτοπορία του Κυθηραϊκού γίγνεσθαι.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2024

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

                                                                   

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

            Πρόεδρος Δ.Σ