Ημερίδα στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019.

Το ωραίο Μυλοπόταμο της λαϊκής μούσας…από το χθες στο σήμερα και το αύριο…προοπτικές ενός τόπου που  αναγεννάται με την αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του.

Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου, στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2019.

Η ημερίδα είχε ως θέμα: «Το ωραίο Μυλοπόταμο της λαϊκής μούσας…από το χθες στο σήμερα και το αύριο…προοπτικές ενός τόπου που  αναγεννάται με την αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του»

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Π. Ζαντιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ε. Τραβασάρου, Ι. Καλλίγερος και Σ. Μεγαλοκονόμος, η Πρόερος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κ. Β. Φλωροπούλου-Σαμίου, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Α. Νικηφοράκη, οι τέως Πρόεδροι του Συλλόγου κ.κ. Ι. Ζερβός και Κ. Μαλάνος, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν Αγ. Χαραλάμπους αιδ. Θεολόγος Παντελής και πλήθος μελών, αλλά και φίλων τόσο του Συλλόγου, όσο και του Μυλοποτάμου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Στρατηγός αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, έκανε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου και τις ενέργειες που χρειάστηκαν να γίνουν για να επαναλειτουργήσει, ενώ στη συνέχεια οριοθέτησε και τους τομείς που ο Σύλλογος έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Βασικό θέμα συζήτησης υπήρξε η δυσοσμία στο Καμάρι και η δυνητική επικινδυνότητα κολύμβησης στα νερά του Καταρράκτη. Κύρια πρόταση του Συλλόγου προς τους Δημοτική Αρχή είναι η αποσύνδεση του απαράμιλλου φυσικού κάλλους της ρεματιάς του Μυλοποτάμου από τον υπόλοιπο οικισμό, έτσι ώστε να θεωρηθεί ως πρώτης γραμμής αναγκαιότητα, που αφορά  ολόκληρο το νησί και όχι μόνο έναν οικισμό 50 μονίμων κατοίκων. Για το σκοπό αυτό προτάθηκε η δημιουργία ενός αποχετευτικού συστήματος περιορισμένης έκτασης, αποκλειστικά στην περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα με τους καταρράκτες και τους νερόμυλους (Καμάρι Νεράιδα κτλ.), σε συνδυασμό με μια μικρή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, μηδαμινού κόστους συντήρησης και λειτουργίας, βασιζομένη στην τεχνολογία φυτικής ή μικροβιακής διάσπασης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αίγλη ενός  από τα σύμβολα της παγκόσμιας αναγνώρισης των Κυθήρων.

Ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων, κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ανταποκρίθηκε θετικά στην έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου για να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Εκ μέρους της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, χαιρετισμό και πλήρη στήριξη στις προτάσεις του Συλλόγου, απηύθυνε εκ μέρους του κ. Δημήτρη Παναγόπουλου, ο κ. Ιωάννης Καλλίγερος.

Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των Ιδρυμάτων Β. Μαλάνου (Οικοκυρική Σχολή) και Π. Στρατηγού (Ξενώνας), την ένταξη προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια της μελέτης για τη μετατροπή του Αγγλικού Σχολείου Κάτω Χώρας σε Πνευματικό Κέντρο, την ανάδειξη του Κάστρου της Κάτω Χώρας καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του οικισμού, όπως οι μονοδρομήσεις οδών και η αξιοποίηση εναλλακτικών περιφερειακών δρόμων, για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση τους καλοκαιρινούς μήνες, η έλλειψη αρκετών χώρων στάθμευσης, καθώς οι αναγκαίοι καθαρισμοί που πρέπει να γίνονται σε διάφορα σημεία του χωριού. Επίσης τέθηκαν και θέματα που αφορούν τη συντήρηση και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων όπως, το παλιό Δημοτικό Σχολείο και την οικία των Φωτεινών. 

Όπως έγινε γνωστό ο Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου θα είναι δίπλα σε κάθε θετική πρωτοβουλία για τον οικισμό και το επόμενο διάστημα θα προβεί και σε άλλες πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάπτυξη και ανάδειξη του Μυλοποτάμου.